Zomer

Augustus 2019 -  Het is avond en ik zit buiten, ik doe gewoon even niets. Ik luister naar de geluiden om me heen. Ik geniet van de rust in mezelf en luister naar het kloppende hart van de stad. De ramen en deuren staan open en ik hoor flarden van het leven dat anderen leiden.
 
Ik hoor een mooi muziekje en ik hoor kinderstemmen. Op deze avond ben ik dichter bij de wereld en de wereld is dichter bij mij. Er wordt heel wat met me gedeeld en er wordt helemaal niets van me verwacht.
 
Het is inmiddels echt zomer 
We hebben al een aantal warme dagen achter de rug en de weersvoorspellingen beloven ons nog meer warme dagen. De langste dag hebben we alweer ruimschoots achter ons. De beroemde lange zomeravonden zijn er nog, maar ze worden alweer korter, al is het bijna nog niet merkbaar. De bloemen bloeien op hun top, op hun mooist, zo mooi dat je weet dat hun schoonheid een dezer dagen voorbij is. Sommige hebben al een klein bruin randje.
 
Luisteren
Als je goed luistert in de natuur en je hoort het zingen van een merel of lijster, dan hoor je op de achtergrond een andere merel of lijster antwoord geven, veilig in zijn eigen stukje van de wereld. Er wordt wel eens gezegd dat de vogels hun lied laten horen om zo de schoonheid van de schepping uit te jubelen. Het heeft in ieder geval een inspirerende werking, want ze zingen zo mooi met verschillende toonsoorten en rustpauzes die feilloos op elkaar aansluiten, dat ze een gevoel weten op te roepen van eenheid  en schoonheid.
 
Die eenheid en schoonheid klinken ook in onderstaand gedicht van Zr. Rosa Olaerts: 
 
Het groot geheim
 
Het glanst weer van de klaver en de boterbloemen
en heel verloren staat er ook een klaproos bij. 
 
Er zijn toch zoveel mooie dingen;
die maken plots mijn hart weer blij
en dankbaar kan ik ademhalen;
 
al is er pijn en veel verdriet en zorgen,
maar toch wil ik de hoop bewaren
en niet alleen maar angstig zijn voor morgen.
 
Er is het groot geheim verscholen achter
of in en rond de dingen die we zien,
maar er is meer, het licht dat nu nog aarzelt
 
maar dat eens doorbreekt na de nacht
van vragen en vertwijfeling, van leed en pijn;
maar ja, we zien het nu nog niet misschien.
 
Ontspannen genieten
De zon, het licht, de vrijheid en de warmte maken mensen ontspannen. Je staat dichterbij de natuur en bij jezelf. Bovendien stel je je open voor al die mooie, leuke en goede dingen die bij de zomer horen. Zo zie je ook veel sneller het mooie en goede in een ander. Geniet van het buiten zijn, wees blij als je de ander ziet genieten, luister naar al wat om je heen en in jezelf klinkt, of doe gewoon even niets. 
 
Zr. Celine Welten,
Lid Provinciaal bestuur