Veerkracht van ieder mens

5 juli 2017 - Samen met de landelijke Beweging van Barmhartigheid organiseren wij, Zusters van Liefde, de driedelige reeks ‘Ontdekkingsreis naar vrouwelijke gestalten van compassie’. In ons informatieblad ‘Zusters’ van juni 2017 schreef ik daarover en zoomde in op de barmhartige vrouwen met we in de afgelopen en komende tijd in gesprek gaan. 
 
In deze programmareeks zijn we onder meer in kleine groepen in gesprek gegaan met eigentijdse vrouwelijke boegbeelden, voorbeelden van barmhartigheid. We willen graag van hen horen vanuit welk perspectief zij in het leven staan, wie hun inspiratiebronnen zijn om vanuit een barmhartige houding te leven. Lees meer hierover in het Artikel 'Barmhartige vrouwen', blad 'Zusters', juni 2017.
 
Open gesprek
Zo zijn we op 20 juni 2017 met zes personen op bezoek geweest bij Rianne Letschert, rector magnificus van de Universiteit in Maastricht. We werden hartelijk en gastvrij ontvangen met Limburgse vla. Er ontstond een wonderlijk mooi en open gesprek hoe zij in het leven staat en met de 16.000 studenten en 4.000 medewerkers probeert een klimaat te scheppen waar ieder tot haar/zijn recht kan komen. 
 
Barmhartige levenshouding
Rianne Letschert gelooft enorm in de veerkracht van iedere mens, ook in moeilijke en benarde situaties. Zij is ervan overtuigd dat mensen meestal veel sterker zijn dan ze denken en dat geeft vertrouwen. 
 
Kansen bieden
Barmhartigheid is een levenshouding met een groeiend voortschrijdend proces. Het hoeft voor haarzelf niets op te leveren, maar het gaat altijd om de ander. Daar gelooft Rianne echt in. Haar studenten krijgen steeds weer kansen, vooral diegenen, die in het leven nog niet zoveel kansen hebben gekregen of er geen gebruik van hebben gemaakt.
 
Geloven in mensen
Het was een boeiende middag met veel uitdagingen. Op een terrasje op het Vrijthof hebben we met een dankbaar gevoel even teruggekeken en onszelf afgevraagd: “Geloven wij ook in de veerkracht van mensen, en geven wij ook in moeilijke situaties mensen steeds weer een nieuwe kans?” De terugreis in de stilte-coupé van de trein gaf alle ruimte tot nadenken en bezinning!
 
Zr. Mariëtte Kinker scmm, Lid Provinciaal bestuur