Reizen

Augustus 2018 - Reizen is opwindend. Nieuwe dingen zien, nieuwe muziek horen, nieuwe mensen ontmoeten, het is steeds weer fascinerend. Maar als we geen thuis hebben waar iemand zal vragen: “Hoe was het onderweg?”, vertrekken we misschien minder graag. Tijdens mijn vakantie las ik dagelijks een korte tekst van Henri Nouwen uit zijn boek ‘Brood voor onderweg’. 
 
Een tekst die me raakte, was getiteld: Reizen met de ogen van God. Henri Nouwen schrijft:
 
"Reizen is opwindend. Nieuwe dingen zien, nieuwe muziek horen, nieuwe mensen ontmoeten, het is steeds weer fascinerend. Maar als we geen thuis hebben waar iemand zal vragen: “Hoe was het onderweg?”, vertrekken we misschien minder graag. Reizen is leuk als we reizen met de ogen en oren van degenen die van ons houden, die onze foto’s willen zien en onze verhalen willen horen.
 
Zo is het ook met het leven. Je wordt op reis gestuurd door een liefhebbende God. God ziet uit naar je thuiskomst. God wil je foto’s zien en je verhalen horen. Als je reist met de ogen en oren van de God die je uitzond, dan zul je prachtige dingen zien en bijzondere mensen ontmoeten. Dan is het ook heerlijk om weer thuis te komen."
 
Reiservaringen opdoen
Bij het woord ‘reizen’ denken we al gauw aan reizen met het vliegtuig, de trein, de auto of aan fiets- en wandeltochten. Met het stijgen van leeftijden worden deze reismogelijkheden minder of onmogelijk. Ik denk echter dat we ook ‘reiservaringen’ kunnen opdoen door het lezen van een mooi boek, het bekijken van een boeiende film, genieten van de veranderende natuur, terugdenken aan mooie momenten, dagen of periodes in ons leven.
 
De reis naar binnen
De langste reis is de reis naar binnen, schrijft Hammarskjöld in zijn dagboek ‘Merkstenen’. Hij neemt ons bij de hand en leert ons zo te luisteren naar de tekenen van de dag, dat we “ja” kunnen zeggen op datgene wat vandaag op onze levensweg komt. Tegen het verleden: "Dank"; tegen de toekomst: "Ja!" 
 
In mijn vakantie ging ik enkele dagen naar het dorp Ootmarsum in Overijssel. Een vrij klein toeristisch centrum met prachtige glas-galerieën, de kleurrijke schilderkunst van Ton Schulten, een leuk museum… 
 
Het leven vieren
Ik werd blij en overweldigd door de prachtige intense kleuren en composities die me tegemoet kwamen. Eén afbeelding wil ik u niet onthouden. Bij de glaskunstenaar Frans Houben werd ik geraakt door een eenvoudig kunstwerkje. De kunstenaar zelf was aanwezig en samen kwamen we tot deze naam voor het beeldje:´het leven vieren´, mijn levensmotto!
 
Ik hoop dat ieder van u het leven kan vieren op haar eigen wijze, ook in deze warme dagen, ook wanneer u niet meer op pad kunt gaan en het meer en meer aankomt op een innerlijke reis. 
 
Zr. Mariëtte Kinker,
Lid Provinciaal bestuur