Bezoek wijngaard Sint Catharinadal

Op woensdag 19 september 2018 maakten medewerkers en zusters-vrijwilligers van het provincialaat hun jaarlijkse personeelsuitje. Dit keer gingen zij op bezoek bij de zusters Norbertinessen van priorij Sint Catharinadal in Oosterhout. De zusters van Catharinadal zijn de laatste tijd regelmatig in het nieuws vanwege de wijn uit eigen gaard. We raden u van harte aan om ook eens naar Catharinadal te gaan!
 
Zusters Norbertinessen
Sinds 1647 wonen de zusters Norbertinessen van priorij Sint-Catharinadal onafgebroken in het Slotje De Blauwe Camer. Tegenwoordig wonen er nog 15 zusters in Catharinadal; 1 zuster woont in een verpleeghuis in Dongen. Op de landerijen rondom het klooster is in de afgelopen 2,5 jaar is een wijngaard gerealiseerd. De kruiden- en moestuin is in ere hersteld.

Huis van licht, gastvrijheid en cultuur
Bij het klooster zijn bovendien een gastenhuis, een leer- en inspiratiehuis, een kloosterwinkel en een wijnhuis annex restaurant gekomen. Zo hebben de zusters van Catharinadal een eigentijdse vorm gevonden om hun ideaal te leven en door te geven. Zij worden bijgestaan door een groot aantal vrijwilligers.
 
Rondleiding door wijngaard en moestuin
In de ochtend werden de medewerkers in 2 groepen rondgeleid door de moestuin, bloemen- en kruidentuin en de bijentuin. Ook liepen ze door wijngaard van Sint Catharinadal. Een stukje althans, want de hele wijngaard beslaat zo’n 248 km.
 
2018: de eerste wijn van Catharinadal
Op 29 mei 2018 is de eerste van wijn van het Sint-Catharinadomein gebotteld. Deze was binnen 2 weken uitverkocht. Dat belooft veel voor de 2e druivenpluk.
 
Lunch en viering in de kapel

Hierna stond de lunch klaar op het terras van wijnhuis ‘De Blauwe Camer’. Om 13:45 uur woonde de groep het middaggebed in de kapel. Rond 14.30 uur werd de groep opgehaald voor een rondleiding door ‘Kasteeltje de Blauwe Camer’. Ook hier genoten de medewerkers van de interessante uitleg over de historie van de Norbertinessen.
 
Kloosterproducten
Na een bezoek aan de kloosterwinkel, vertrok de bus naar Tilburg. De gezellige dag werd besloten met een hapje en een drankje. 
 
Zie voor meer informatie de website van Sint Catharinadal: www.sintcatharinadal.nl
 

 

« Terug naar overzicht