Grote Kapel Oude Dijk

Achter de muren van het Moederhuis aan de Oude Dijk in Tilburg gaat een prachtige grote kapel schuil. Deze neogotische kapel werd ingewijd in 1857. Tien jaar geleden is dit Rijksmonument volledig gerestaureerd.

De kapel is de zusters dierbaar. Tijdens hun opleiding als postulant en novice kwamer de zusters er meermalen per dag om te bidden en gezamenlijk de Eucharistie te vieren. De meeste zusters hebben hier hun eeuwige geloften afgelegd. Tot op de dag van vandaag komen zusters in de kapel om te bidden en te vieren.

Glas-in-loodramen

In de kapel zijn verschillende afbeeldingen van de patroonheiligen van de congregatie terug te vinden: Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid en St. Vincentius a Paulo. Het daglicht schijnt door de lange spitsboogramen die alle voorzien zijn van zeer gedetailleerd uitgewerkte voorstellingen in glas-in-lood. Deze zijn geschonken door familieleden van de zusters. Hun namen zijn erin verwerkt.

Bijzonder hoofdaltaar

De oorspronkelijke vloer gemaakt van mozaïektegels met geometrisch patroon is tijdens de laatste renovatie geheel gerestaureerd. De grote blikvanger is het hoofdaltaar met een beeldengroep van het Laatste Avondmaal. Dit houtsnijwerk is naar alle waarschijnlijkheid gemaakt door een leerling van de beroemde architect Cuijpers.

De Grote Kapel bezichtigen?

De kapel is alleen te bezichtigen tijdens een bezoek aan één van de musea. Bij speciale gelegenheden zoals Open Kloosterdag of Monumentendag wordt de kapel soms ook opengesteld voor publiek.

Grote Kapel Zusters van Liefde Tilburg, Foto: Jan Stads