Gedenksteen 'ontdekt'

Ons voormalige Ontmoetingscentrum aan de Tilburgse Oude Dijk wordt verbouwd. Het gebouw staat momenteel volledig in de steigers. In de muur van dat gebouw ontdekte Zr. Antonetta van Uden een steen met tekst. We zochten uit wat de herkomst van de steen is. 
 
 
 
In de steen staat het volgende gebeiteld:
P. Nooteboom
Sophie Schmier
1890
 
   
Eerste steen kweekschool
In het generaal archief van de congregatie vonden we antwoord op de vraag wat deze steen betekent.
 
In de kroniek heeft de toenmalige overste het volgende genoteerd:
 
“Op 21 maart (1890) is heel plechtig de eerste steen gelegd voor den bouw voor de kweekelingen, thans postulanten voor de Congregatie zijnde hebben twee kweekelingen Sophie Schmier en Elisabeth Nooteboom de plechtigheid mogen verrichten. Na afloop derzelve is al het werkvolk onthaald op bier, boterhammen met kaas, tabak en sigaren." 
 
Het betreft zuster Aloysia Schmier, geboren 19.02.1873 te Leiden en overleden 29.08.1925 te Amsterdam en zuster Agnes No(o)tenboom, geboren 22.04.1872 te Hoge en Lage Zwaluwe en overleden 03.12.1971 te Tilburg.
 
Lange geschiedenis
Het gebouw staat dus al sinds 1890 op deze plek. Het maakt weer zichtbaar hoe lang de Zusters van Liefde met Tilburg zijn gevestigd.

 

« Terug naar overzicht