Mariadag inspireert, verwart en moedigt aan

Ruim 120 belangstellenden namen zaterdag 7 oktober jl. deel aan de Mariadag. Deze vond plaats in de grote kapel en het ontmoetingscentrum aan de Oude Dijk in Tilburg. Het was een dag vol met boeiende, herkenbare en onorthodoxe lezingen, prachtige muzikale omlijsting en bijzondere persoonlijke getuigenissen. De centrale vraag was: “Wie is Maria voor mij?”
 
Samen met de Beweging van Barmhartigheid organiseerden we in het afgelopen jaar de Ontdekkingsreis naar vrouwelijke gestalten van compassie. Deze Mariadag was de afsluiting van deze reis.
 
Fenne van Wuijtswinkel (zang) en Lesley Birsak (gitaar) openen de Mariadag met het lied "Ken je mij". Huub Oosterhuis schreef de tekst n.a.v. psalm 139.
 
“Wie is Maria voor mij?”
Diverse sprekers en zangers beantwoordden deze vraag en inspireerden het publiek. Zij daagden de deelnemers uit om hun bestaande beeld van Maria te verruimen en nieuwe kanten van Maria te leren kennen. Zoals de Maria van Herman Finkers in de tv-serie Mijn Maria, KRO/ NCRV.  
 
Het lichaam van Maria
Janneke Stegeman, theoloog des Vaderlands en bevrijdingstheoloog, schudde de zaal goed op door ‘onbetamelijke’ vragen op te werpen. Aan de hand van afbeeldingen van Maria zoomde zij in op de aardse, lichamelijke, seksuele en revolutionaire kant van Maria. Ook sprak zij over Maria’s vermogen tot transformatie.
 
Dienend leiderschap
Vervolgens ging Huib Klamer (voorheen werkzaam bij VNO-NCW) in op de noodzaak van Mariakracht in het bedrijfsleven en dienend leiderschap.
 
Persoonlijke getuigenissen 
Na de lunch vertelde Zr. Delian de Brouwer hoe Maria steeds met haar meeloopt in haar leven. Daarna volgde het indrukwekkende verhaal van Loes Soepnel (tv-uitzending) , nabestaande van slachtoffer van een geweldsmisdrijf. Zij had de kracht en moed om te vertellen over het verdriet en lijden dat zij op haar levensweg heeft ondervonden. Hierbij heeft zij veerkracht, liefde en verbondenheid ondervonden.
 
Maria in Islam en Boeddhisme
De Turkse Meryam vertelde over de rol van Maria in de Islam. Ellen Deimann over het boeddhistische evenbeeld van Maria: de godin Kwan Yin. Hierna werd vierstemmig een prachtige soetra over Kwan Yin (pdf) gezongen. Iedereen in de kapel zong het refrein mee.
 
Maria in de kunst
De laatste lezing was van Karin Haanappel, kunsthistorica gespecialiseerd in vrouwelijke kunstenaars en auteur van 'Herstory of Art'; Met veel humor en anekdotes leidt zij ons mee door Maria’s leven. Dit doet ze aan de hand van schilderijen door de eeuwen heen. Zij kreeg Maria met de paplepel ingegoten doordat ze deels opgroeide bij de zusters in het kloosterdorp Steyl. 
 
Songs for Mary
Aan het einde van de dag weerklonk zang, cello en gitaar in de mooie kapel. De tweelingzussen Loes en Renee Wijnhoven van de band Clean Pete een aantal liederen. Ze sluiten af met de Song for Mary (tv-uitzending), die zij in het Dominicanenklooster in Zwolle schreven. Spontaan zongen we vervolgens tezamen, staand, die andere ons zo vertrouwde ‘Song for Mary’: het Salve Regina.
 
Mariakracht
Tijdens de borrel achteraf werd volop nagepraat over Maria. In ieder van ons schuilt Mariakracht. We hebben vandaag vooral naar haar gekeken. Laat deze dag een aanmoediging zijn om die krachten de wereld in te brengen en te inspireren," aldus Henk-Jan Hoefman, voorzitter beweging van Barmhartigheid. Met die intentie en een hoofd vol indrukken keerde eenieder huiswaarts.
 

 

 

« Terug naar overzicht