Tentoonstelling De Witte Karavaan

‘De Witte Karavaan, over 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters in Afrika’ is de titel van een tentoonstelling over deze bekende missiecongregaties. De tentoonstelling vindt plaats in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven te St. Agatha bij Cuijk aan de Maas. De tentoonstelling loopt nog tot eind oktober 2017.
 
Belangstellenden kunnen op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur een bezoek brengen aan de tentoonstelling. En desgewenst ook aan de kloosterkerk, de kloostertuin en het bezoekerscentrum in St. Agatha.
 
In de tentoonstelling wordt het veelkleurige leven van de Witte Paters en Witte Zusters in Afrika geïllustreerd aan de hand van voorwerpen, archief- en beeldmateriaal. In Nederland zal deze tentoonstelling de laatste kans zijn om uit de eerste hand hun verhalen over de missie in Afrika te horen en aanschouwen.
 
De Witte paters en zusters
In 1868 sticht de Franse kardinaal Lavigerie de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika. Een jaar later volgen de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika. De missionarissen en missiezusters trekken Afrika in om de mensen in contact te brengen met het christendom. Hun richtlijn: “U spreekt hun taal, u eet zoals zij, u kleedt u zoals zij.” Zowel de paters als de zusters gaan – naar de lokale gewoonten – in het wit gekleed. Daarom worden ze in de volksmond Witte Paters en Witte Zusters genoemd. Momenteel zijn de Nederlandse missionarissen bijna allemaal teruggekeerd naar hun thuisland. Hun werk wordt voortgezet door Afrikaanse mannen en vrouwen. 
 
Bezoek de tentoonstelling! 
U kunt de tentoonstelling bezoeken tijdens openingstijden van het erfgoedcentrum St. Agatha. Raadpleeg hiervoor de website www.erfgoedkloosterleven.nl 
 
U kunt de tentoonstelling ook bezoeken onder leiding van een Witte Pater of Witte Zuster. Informeer bij het Erfgoedcentrum naar de mogelijkheden.
 
Activiteiten
Gedurende de gehele tentoonstellingsperiode worden diverse interessante activiteiten georganiseerd. In de tentoonstellingsfolder kunt u daarover meer lezen: Folder De Witte Karavaan (pdf)
 
Meer informatie
Zie voor het gehele programma en de openingstijden: www.erfgoedkloosterleven.nl 
Informatie over de Witte zusters en Witte paters vindt u op www.wittezusters.nl en www.mafrome.org
 
« Terug naar overzicht