Op weg naar Pasen

Wij zijn in de veertigdagentijd, ook wel de vasten genoemd. De veertigdagentijd is een bezinningsweg naar de opstanding van Pasen. Het is ook een tijd, na de winterduisternis, waarin het licht aan kracht wint en de natuur opnieuw gaat leven. De vasten bereidt ons voor op het Paasfeest, dat in het christelijke geloven centraal staat.
 
Vasten komt in veel godsdiensten en culturen voor. In de Bijbel treffen we het indrukwekkende verhaal van Jezus die veertig dagen vast in de woestijn. Onze veertigdagentijd verwijst daar rechtstreeks naar. Welke vorm we er ook aan geven: vasten hoort samen te gaan met gebed en goede werken.
 
Zorg hebben voor elkaar
Volgens de profeet Jesaja moet degene die wil vasten het brood delen met wie honger heeft, de daklozen en vluchtelingen opnemen, de naakten kleden en zorg hebben voor elkaar als zusters en broeders. Kortom: extra aandacht en zorg in deze vastentijd is misschien wel het mooiste dat wij elkaar kunnen geven. Zonder aandacht worden we ‘losse eenlingen’ die elkaars warmte missen.
 
Extra aandacht geven
Het is verdrietig dat in deze tijd veel mensen koud en kil in het leven staan. Hoe vaak horen wij niet om ons heen de woorden dat er niemand was die vandaag aandacht en zorg voor mij had. Misschien kunnen wij het in deze vastentijd opbrengen om wat extra aandacht te geven aan onze naasten. 
 
Wij wensen u allen een goede voorbereidingstijd toe op weg naar Pasen.
 
« Terug naar overzicht